Preskocit navigáciu

Veliteľské zhromaždenie veliteľa špeciálnych síl


Veliteľské zhromaždenie veliteľa špeciálnych síl

    V piatok 8. októbra 2021 sa na pôde 5. pluku špeciálneho určenia (5. pšu) v Žiline uskutočnilo Veliteľské zhromaždenie veliteľa Síl pre špeciálne operácie brigádneho generála Branislava Benku. Aktivity sa zúčastnili hlavní funkcionári veliteľstva a velitelia podriadených útvarov.
    Výnimočnosť podujatia zvýraznila osobná prítomnosť pozvaných hostí - náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky (GŠ OS SR) generála Daniela Zmeka, hlavného poddôstojníka OS SR štábneho nadrotmajstra Marcela Kaniaka a prezidenta Klubu vojenských výsadkárov SR, stavovskej organizácie, podplukovníka vo výslužbe Viktora Puchoňa.
    Brigádny generál Benka vo svojom vystúpení poukázal na štandardne vysokú úroveň plnenia úloh. Tie sú na Sily pre špeciálne operácie (SŠO) kladené, či už v oblasti domáceho krízového manažmentu (DKM), alebo Medzinárodného manažmentu (MKM). Členovia SŠO v uplynulom období participovali, prípadne boli lídrami, v budovaní či prehlbovaní partnerských vzťahov SOF komunity v medzinárodných spoluprácach s armádami Poľska, Rakúska, Spojených štátov amerických, Turecka a Ukrajiny.
    Benka vysoko ohodnotil i operačnú pripravenosť svojich vojakov. Tá bola preverená reálnou operáciou - evakuáciou civilného obyvateľstva z Afganistanu pre nepriaznivú bezpečnostnú situáciu, ktorá vznikla ako dôsledok sťahovania koaličných vojsk z krajiny. Evakuačný tím operátorov SŠO spolu s posádkou Vzdušných síl OS SR vykonal operáciu v časovom okne troch dní. Úspešné zvládnutie tejto náročnej úlohy potvrdilo, že SŠO sú schopné na mimoriadne situácie reagovať pružne, efektívne a pod časovým tlakom.
    Veliteľ špeciálov podriadeným poďakoval za profesionálne odvedenú prácu, no tiež nasmeroval pozornosť na ďalšie nevyhnutné kroky spojené so systematickým budovaním SŠO v rôznych oblastiach. Na mysli mal personálne doplňovanie, modernizáciu výzbroje a výstroja, či budovanie infraštruktúry.
    Náčelník GŠ OS SR generál Zmeko vybraným profesionálnym vojakom slávnostne udelil a odovzdal ocenenia - odznaky s insígniami - za kvalitné plnenie úloh. V závere svojej reči vyslovil prianie: „Dovoľte mi vyjadriť jedno veľké želanie pre vás všetkých: nech sa plány, ktoré Veliteľstvo Síl pre špeciálne operácie vypracovalo za ostatné obdobie, ktoré som mal to potešenie podpísať, naplnia v plnom rozsahu, nech máme to pomyselné vojenské šťastie, nech nás anjeli strážni neopúšťajú a nech máme dobrú voľbu na dobrých ľudí. “


Veliteľské zhromaždenie veliteľa špeciálnych sílVeliteľské zhromaždenie veliteľa špeciálnych sílVeliteľské zhromaždenie veliteľa špeciálnych sílVeliteľské zhromaždenie veliteľa špeciálnych sílVeliteľské zhromaždenie veliteľa špeciálnych sílVeliteľské zhromaždenie veliteľa špeciálnych sílVeliteľské zhromaždenie veliteľa špeciálnych sílVeliteľské zhromaždenie veliteľa špeciálnych sílVeliteľské zhromaždenie veliteľa špeciálnych sílVeliteľské zhromaždenie veliteľa špeciálnych sílVeliteľské zhromaždenie veliteľa špeciálnych sílVeliteľské zhromaždenie veliteľa špeciálnych síl

Autor: príslušník VeSŠO , Foto: príslušník 5. pšu, štáb - Dátum: 11.10.2021
Čítanosť: 2935
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share