Preskocit navigáciu

Jazyková konferencia „AT EASE 2024“


Jazyková konferencia „AT EASE 2024“

V dňoch 3. – 5. júna 2024 sa v priestoroch Akadémie ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika uskutočnila jazyková konferencia „AT EASE 2024“.

Usporiadateľom konferencie bol Jazykový Inštitút OS SR (JI OS SR) v spolupráci so zahraničnými lektormi z členských štátov organizácie - Bureau for International Language Coordination (BILC) - Maďarska, Litvy a Rakúska. Otvorenie konferencie prebiehalo za účasti rektora Akadémie ozbrojených síl M. R. Štefánika – brigádneho generála Aurela SABA a riaditeľa Jazykového inštitútu podplukovníka Matúša ŠOSTRONEKA. Hlavným cieľom konferencie bola výmena metód, prístupov a skúseností pri výučbe cudzieho jazyka.

Úvodnou témou konferencie bolo predstavenie digitálnej vyučovacej platformy s prvkami umelej inteligencie (AI), ktorá má užívateľské rozhranie pre učiteľov, aj pre študentov. Túto inováciu predstavila spoločnosť s dlhoročnou tradíciou v oblasti vzdelávania - Pearson. Následne bola prezentovaná problematika lektorkou z Univerzity Konštantína Filozofa zameraná na zefektívnenie výkladu a prednesu preberanej problematiky počas výučby, pričom obsah prezentácie bol generovaný taktiež prostredníctvom AI. V poludňajších hodinách sa riaditeľka Jazykového inštitútu z Maďarska počas prednášky a nasledujúceho workshopu pokúsila rozanalyzovať jazykové vzdelávanie z inovatívneho uhla pohľadu. Vyučovací proces nie je totiž len jednostranná interakcia medzi učiteľom a študentom, ale je to komplexný súbor prvkov a procesov, ktoré navzájom medzi sebou pôsobia. Nakoľko je dnešná doba kombináciou informačného boomu s prístupom k najmodernejším technológiám, nedostatku kritického myslenia a správnych foriem ľudskej komunikácie, zvyšujúcej sa generačnej priepasti medzi nastupujúcimi generáciami Z a Alpha, tak aj oblasť vzdelávania čelí veľkému počtu nových výziev. Staršie vzdelávacie prístupy už nie sú dostatočne atraktívne pre mladšie generácie a neprinášajú očakávané výsledky. Preto je potreba priviesť nové trendy, techniky a metódy do procesu vzdelávania a súčasne znovu zadefinovať spôsoby a prístupy, ako stanovené ciele dosiahnuť. Prvý deň bol zakončený kultúrnym programom a spoločnou večerou.

Úvodnú prezentáciu druhého dňa konferencie predniesol zástupca riaditeľa Jazykového inštitútu z Rakúska. Prednáška a aj nasledujúci workshop boli vedené interaktívnou formou a pojednávali o problematike výučby špecializovanej angličtiny, napríklad aj tej vojenskej. Výučba špecializovanej angličtiny má svoje úskalia a vyžaduje si študentov s predchádzajúcou znalosťou anglického jazyka. V súčasnosti je problém nájsť dostatok jazykovo zručných špecialistov, ktorí by vedeli v danej špecializácii odovzdávať svoje know-how ďalej. Následne lektorka z JI OS SR vo svojej prezentácii poukázala na dôležitosť a faktory ovplyvňujúce vnútornú motiváciu frekventantov intenzívnych jazykových kurzov. V ďalšej z prednášok vystúpila neurolanguage coacher, ktorá priblížila zvládanie stresu pri výučbe a vnímanie pozitívnej a negatívnej spätnej väzby zo strany učiteľa smerom ku študentom. Dopoludňajší blok prednášok zakončil medzinárodne uznávaný expert v oblasti testovania cudzích jazykov podľa normy NATO STANAG 6001, ktorý znovu zdôraznil vplyv testovania na samotný vyučovací proces a z toho vyplývajúce zvolené postupy, metódy a techniky zo strany učiteľa. V poobedňajších hodinách nasledovali workshopy predošlých prezentujúcich. Záverečnú prednášku dňa odprezentovala lektorka z Maďarska, v ktorej apelovala na zdokonaľovanie komunikačných zručností vo výučbe a poukázala na prepojenie teórie s komunikáciou v každodenných reálnych situáciách.

Posledný deň konferencie bol zameraný na kreatívne ukážky, ktoré praktickým spôsobom priblížili výuku komunikačných zručností lektorom z pohľadu študentov.


A na záver citát od Flora Lewis: „Učenie sa cudzieho jazyka neznamená len učenie sa rôznych slov pre tie isté veci, ale aj učenie sa iného spôsobu myslenia o veciach“.


foto1foto1foto1foto1foto2foto2foto2foto2foto3foto3

Autor: ji.mil.sk , Foto: ji.mil.sk - Dátum: 05.06.2024
Čítanosť: 330
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share