Preskocit navigáciu

Combined Endeavor a Slovak Endeavor 2011


Combined Endeavor a Slovak Endeavor 2011

Mesiac september je pre spojovacie odbornosti opäť významným aj v tomto roku. Slovenská republika prostredníctvom príslušníkov ozbrojených síl pravidelne participuje na medzinárodnom cvičení Combined Endeavor 2011, ktoré sa koná v Nemecku na základni Grafenwoehr. Ide o prestížne vojenské spojovacie cvičenie, kde prebieha testovanie kompatibility a interoperability komunikačných a informačných systémov používaných v krajinách, ktoré sa podieľajú na tomto cvičení. Z dôvodu rozsiahleho šetrenia finančných prostriedkov sa oproti minulému roku cvičenia v zahraničí zúčastňuje oveľa menší počet profesionálnych vojakov a to pod vedením vedúceho delegácie kpt. Ing. Petra ŠAMALÍKA. Pre spojovacie odbornosti a relatívne modernú spojovaciu techniku, ktorou v ozbrojených silách disponujeme, to však nie je prekážkou, ale naopak výzvou a preto v priestoroch vojenského výcvikového priestoru Ivachnová bolo naplánované a vybudované pracovisko s technikou, ktoré participuje na cvičení Combined Endeavor z územia Slovenskej republiky. Cvičenie prebiehajúce v tomto priestore prebieha pod názvom Slovak Endeavor 2011 za riadenia npor. Ing. Jozefa NĚMCA.

Cvičeniu predchádzala intenzívna príprava od 22. augusta do 31. augusta 2011 v priestoroch Základne mobilných komunikačných a informačných systémov v Ružomberku, ktorá vytvorila v rámci možností v spolupráci s ostatnými zložkami OS SR tie najlepšie podmienky nielen pre prípravu, ale aj vykonanie samotného cvičenia v priestore Ivachnová.

V oblasti rádiových systémov bude realizované spojenie a budú testované hlasové a dátové služby, kde príslušníci Základne hrajú významnú úlohu a to zriadením a prevádzkou riadiacej stanice v rádiovej sieti s Albánskom, Chorvátskom a ďalšími rádiovými stanicami na území Slovenska, prevádzkovanými profesionálnymi vojakmi v Martine, Trenčíne a vo Zvolene. Príslušníci 5. pšu zo Žiliny zabezpečujú v Ivachnovej vzdialenú rádiovú stanicu oproti Poľskej riadiacej rádiovej stanici v Nemecku. V rámci tohto spojenia budú tak isto testované hlasové a dátové služby aj s prechodom do LAN v Nemecku. V oblasti dátového spojenia je vybudovaná dátová sieť prostredníctvom modulov COMTANET a ďalších sieťových zariadení s prechodom do rezortnej dátovej siete a siete CNET (Combined Endeavor 2011 network), v rámci ktorej sú naplánované testy na prenos hlasových a dátových služieb.

Svoje miesto na tomto cvičení má pravidelne aj informačný systém velenia a riadenia (C2 systém), kde v jednom prípade sa testuje interoperabilita tohto systému s C2 systémom inej krajiny a v druhom je tento systém zaradený do scenária, kde bude využívaný pod taktickým námetom v medzinárodnej organizačnej štruktúre. Súčasťou bude aj testovanie NFFI protokolu, pomocou ktorého je riešený Blue Force Tracking – sledovanie vlastných vojsk pomocou GPS.

Cvičenie Slovak Endeavor 2011 bude oficiálne zahájené dňa 8. septembra 2011 v priestoroch VVP Ivachnová, kde sú už všetky nasadené zariadenia a komunikačné systémy pripravené na medzinárodnú prevádzku za účelom splnenia účelu tohto výnimočného a významného spojovacieho cvičenia, ktoré potrvá až do 22. septembra 2011.


Combined Endavor a Slovak Endavor 20111Combined Endavor a Slovak Endavor 20111Combined Endavor a Slovak Endavor 20111Combined Endavor a Slovak Endavor 20111Combined Endavor a Slovak Endavor 20112Combined Endavor a Slovak Endavor 20112Combined Endavor a Slovak Endavor 20112Combined Endavor a Slovak Endavor 20112Combined Endavor a Slovak Endavor 20113

Autor: kpt. Ing. Miroslav Lengvarský , Foto: kpt. Ing. Miroslav Lengvarský - Dátum: 07.09.2011
Čítanosť: 17042
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share