Preskocit navigáciu

Minister Glváč navštívil operačné veliteľstvá v Trenčíne


Minister Glváč navštívil operačné veliteľstvá v Trenčíne

Minister obrany SR Martin Glváč dnes spolu s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučíkom Petrom Vojtekom navštívil veliteľstvo Síl výcviku a podpory a veliteľstvo Pozemných síl v Trenčíne.

Zástupca veliteľa Síl výcviku a podpory (SVaP) brigádny generál Josef Pokorný informoval ministra o centralizovanom výcviku, ktorý je v kompetencii práve tohto operačného veliteľstva. Sily výcviku a podpory zodpovedajú aj za zásobovanie ozbrojených síl, podporné služby, ako aj za operačnú logistiku počas nasadenia našich vojakov v zahraničných operáciách.

Minister Glváč sa počas návštevy v Trenčíne zaujímal aj o postup pri vyšetrovaní výbuchu granátu v muničnom sklade v Novákoch. Brigádny generál Pokorný ho informoval, že vyšetrovanie pokračuje v súbehu s kontrolou všetkých muničných skladov, pričom v Ozbrojených silách SR stále platí zákaz používania granátov URG-86. Témou rozhovorov bolo aj dobudovanie systému MOKYS. Podľa brigádneho generála Pokorného naďalej pretrváva nevyhovujúci stav nosičov kontajnerov.

Prioritou pre Sily výcviku a podpory je aj do budúcnosti plnenie záväzkov vyplývajúcich z členstva Slovenska v NATO, ktoré súvisia so zabezpečením jednotiek v operácii ISAF a príprava nasaditeľného modulu komunikačných a informačných systémov.

O aktuálnych úlohách veliteľstva Pozemných síl a jeho podriadených veliteľstiev a útvarov dnes ministra informoval zástupca veliteľa brigádny generál Ondřej Novosad. Pozemné sily v uplynulom roku pripravili do operácií 766 vojakov.

Do roku 2018 musia Pozemné sily dobudovať nasaditeľnú mechanizovanú brigádu pre potreby Aliancie, ktorú Slovenská republika deklarovala v rámci aliančných Síl vysokej pripravenosti (HRF - High Readinness Forces). Progres v príprave tejto jednotky je podľa Novosada značne limitovaný nedostatkom finančných prostriedkov. Postupná príprava ostatných jednotiek, ktoré čaká certifikácia NATO, je podľa zástupcu veliteľa Pozemných síl stopercentne zabezpečená.

Minister Glváč sa zaujímal najmä o ekonomiku fungovania Pozemných síl a možnosti šetrenia hlavne v oblasti obstarávania komodít pre ozbrojené sily.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Peter Vojtek sa dnes počas návštevy veliteľstva nevyhol téme nedostatku výstrojných súčastí, ktorý sa týka aj príslušníkov Pozemných síl. "V súčasnosti už meníme výstrojové normy, aby naši vojaci neboli obmedzovaní pri plnení svojich úloh nedostatkom výstroja," vysvetlil generálporučík Vojtek. Ďalej doplnil, že v súčasnosti sa upravuje aj plánovaná vyťaženosť kolesovej techniky. „Vojaci budú využívať pri výcviku to najnovšie, čo máme, a v prípade krízy môžeme siahnuť aj po starších kusoch, ktoré budú danej situácii vyhovovať," uviedol.


Minister Glváč navštívil operačné veliteľstvá v TrenčíneMinister Glváč navštívil operačné veliteľstvá v TrenčíneMinister Glváč navštívil operačné veliteľstvá v TrenčíneMinister Glváč navštívil operačné veliteľstvá v TrenčíneMinister Glváč navštívil operačné veliteľstvá v TrenčíneMinister Glváč navštívil operačné veliteľstvá v TrenčíneMinister Glváč navštívil operačné veliteľstvá v Trenčíne

Autor: mjr. Milan Vanga, hovorca OS SR a poverený hovorca MO SR , Foto: autor - Dátum: 30.05.2012
Čítanosť: 12716
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share