Preskocit navigáciu

Prvá návšteva veliteľky síl na jednotke Vojenskej polície FMPU (Force Military Police Unit) v operácii UNFICYP na Cypre


Prvá návšteva veliteľky síl na jednotke Vojenskej polície FMPU (Force Military Police Unit) v operácii UNFICYP na Cypre

Dňa 18. augusta 2014 vykonala novoustanovená veliteľka síl UNFICYP FC (Force Commander) generálmajorka Kristin LUND prvú oficiálnu návštevu jednotky Vojenskej polície FMPU (Force Military Police Unit) v operácii UNFICYP na Cypre.


V úvode návštevy Force Provost Marshal majorka Karen Miller oboznámila delegáciu so základnými informáciami o medzinárodnej jednotke Vojenskej polície a zástupca kpt. Stanislav Mezeš ozrejmil základné operačné úlohy plnené príslušníkmi tejto malopočetnej mnohonárodnej jednotky, ktorá je tvorená britským, slovenským, maďarským a argentínskym kontingentom. Bola to prvá oficiálna návšteva veliteľky síl od slávnostného prevzatia funkcie dňa 11. augusta 2014, diskusia priebiehala v podávaní a získavaní čo najväčšieho obrazu o pôsobení jednotky FMPU, jej spôsobilostí a taktiež o nedostatkoch v materiálnom zabezpečení.


Následne bola delegácii v rámci ukážky priestorov policajnej stanice veliteľom smeny, rtm. Jánom Varechajom a rtn. Mariánom Porubským detailne vysvetlená aktuálna činnosť a zodpovednosť dvadsaťštyri hodinovej smeny. Ďalej bola rtn. Matúšom Čeveňákom prakticky vysvetlená a ukázaná funkčnosť a použitie prístroja na zisťovanie množstva alkoholu v dychu a laserový merač rýchlosti, ktorý si veliteľka síl prakticky vyskúšala v reálnej premávke. Nakoniec boli vyšetrovacou skupinou, ktorá je zložená z britských príslušníkov, prakticky predstavené možnosti zberu dôkazového materiálu a materiálne vybavenie tejto skupiny.


Po ukončení prehliadky nová veliteľka síl vysoko ohodnotila pripravenosť a profesionalitu príslušníkov medzinárodnej jednotky pričom neskrývala úprimné nadšenie z budúcej spolupráce s touto jednotkou v rámci misie UNFICYP na Cypre.


Generálmajorka Kristin Lund z Nórska bola oficiálne ustanovená ako veliteľka síl UNFICYP na Cypre dňa 11. augusta 2014, kedy vystriedala čínskeho veliteľa major general Chao Liu, ktorý pôsobil ako hlavný veliteľ v rokoch 2011 – 2014. Po viac ako 34 ročnej vojenskej kariére v posledných rokoch pôsobila v hodnosti brigádny generál ako zástupkyňa veliteľa Ozbrojených síl. V roku 2009 bola ako prvá žena v Ozbrojených silách povýšená do hodnosti generál major.


Prvá návšteva veliteľky síl na jednotke Vojenskej polície FMPU (Force Military Police Unit) v operácii UNFICYP na Cypre Prvá návšteva veliteľky síl na jednotke Vojenskej polície FMPU (Force Military Police Unit) v operácii UNFICYP na Cypre Prvá návšteva veliteľky síl na jednotke Vojenskej polície FMPU (Force Military Police Unit) v operácii UNFICYP na Cypre

Autor: RVP - UNFICYP - Dátum: 21.08.2014
Čítanosť: 12152
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share