Preskocit navigáciu

Zelená Vlna 2015 odštartovala


Zelená Vlna 2015 odštartovala

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených Síl SR začal dnes veliteľsko-štábne cvičenie s čiastočným vyvedením vojsk Zelená Vlna 2015, ktorého sa zúčastní viac ako 1000 príslušníkov všetkých zložiek ozbrojených síl.
Generálporučík Milan Maxim, počas otváracieho slova, pripomenul prítomným potrebu cvičiť čo najreálnejšie a zároveň prichádzať s novými, kreatívnymi, riešeniami rôznych krízových situácii, reakcie na ktoré budú v rámci série cvičení Slovenský Štít 2015 precvičované.
Cvičenie Zelená Vlna 2015 je druhou fázou série cvičení Slovenský Štít 2015, počas ktorej bude preverená schopnosť Generálneho štábu OS SR plánovať operácie na strategickej úrovni na udržanie bezpečnosti SR.
Ozbrojené sily sú pripravené plniť úloh v rámci Národného systému reakcie na krízové situácie, zároveň sú zo svojej podstaty podporiť národný systém najmä v oblasti plánovania a riadenia činnosti zložiek počas krízy v podobe nevojenského ohrozenia.
Nevojenské ohrozenia sa v súčasnej dobe stávajú významnou hrozbou v podobe hybridných konfliktov. Hranica medzi vojenským a nevojenským ohrozením sa stiera a aj preto je potrebné neustále preverovať pripravenosť jednotlivých zložiek ozbrojených síl plniť svoje úlohy v prostredí moderných vysoko dynamických konfliktov. Činnosť cvičiacich v podobnej situácii je mimoriadne sťažená potrebou okamžitej reakcie na nevojenské ohrozenia zatiaľ čo prebieha plánovanie a príprava zložiek na štandardné vysoko dynamické bojové operácie.
Plánovacie výstupy z cvičenia Zelená Vlna 2015 vytvoria podmienky na úspešné splnenie úloh nasledujúcich dvoch fáz Slovenského štítu, ktoré vyvrcholia na jeseň pri mnohonárodnom cvičení s bojovou streľbou počas precvičenia reálnej koaličnej operácie na obnovu územnej celistvosti.


Zelená Vlna 2015 odštartovalaZelená Vlna 2015 odštartovalaZelená Vlna 2015 odštartovalaZelená Vlna 2015 odštartovalaZelená Vlna 2015 odštartovala2Zelená Vlna 2015 odštartovala2

Autor: mjr. Zemanovič OOd NGŠ , Foto: mjr. Zemanovič OOd NGŠ - Dátum: 25.05.2015
Čítanosť: 7051
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share