Preskocit navigáciu

Delostrelci oslavovali v posádkovom klube Bratislava


Delostrelci oslavovali v posádkovom klube Bratislava

V priestoroch posádkového klubu Bratislava sa 15. januára uskutočnili oslavy Dňa delostrelectva, ktoré inicioval a zorganizoval v spolupráci s MO SR, GŠ OS SR a veliteľstvom bratislavskej posádky Cech puškárov a delostrelcov Bratislava. Jeho veľmajster, plukovník v. v. Jaroslav Junek vyjadril potešenie, že akcie, ktorá pripomína tradície čs. delostrelcov v jaselskej operácii počas 2. svetovej vojny sa zúčastnili mnohí pamätníci a bývalí, ale aj súčasní velitelia delostreleckých útvarov.
Medzi nimi aj generálmajor v. v. Dušan Humený či náčelník delostrelectva Generálneho štábu OS SR podplukovník Pavel Barančík a ďalší hostia zo Slovenska i Čiech. V rámci milého podujatia si prevzali: mjr. v. v. Štefan Pomsahár Medailu MO SR III. stupňa, plk. v. v. Jaroslav Junek a plk. v. v. Jozef Halapin Pamätný kríž Náčelníka GŠ OS SR III. stupňa, ktorý im udelil Náčelník GŠ OS SR. Bronzovou medailou ČaSOD (Českej a Slovenskej obce delostreleckej) za celoživotný aktívny prístup k šíreniu tradícií delostrelectva medzi odbornou a laickou verejnosťou boli ocenení: plk. v. v. Ľudovít Letošťák, mjr. v. v. Štefan Pomsahár, PhDr. Mariana Šimonová, plk. v. v. Ivan Kvačkaj, plk. v. v. Ladislav Buday, kpt. v. zál. Juraj Urban, pplk. Roman Grnáč a plk. v. v. Peter Hartl.
V závere slávnosti boli uvedení do Delostreleckej galérie cti a slávy prvé dve osobnosti raketového vojska a delostrelectva generálmajor v. v. Emil Šrank a generálmajor v. v. Ján Strcula. Prítomných s ich vojenskou kariérou zoznámil generálmajor v. v. Dušan Humený. Celú atmosféru slávnosti dokresľovali aj historické zástavy delostreleckých plukov. Prítomní sa zhodli, že iniciatíva Cechu puškárov a delostrelcov Bratislava pomáha pripomenúť si niekedy zabúdanú tradíciu delostrelcov v čs. armáde i v OS SR. Preto bolo dobré, že na podujatí nechýbali ani velitelia oboch delostreleckých oddielov: veliteľ samohybného delostreleckého oddielu Michalovce podplukovník Roman Bobaľ a veliteľ raketometného oddielu Rožňava podplukovník Ľubomír Bodnár.


Delostrelci oslavovali v posádkovom klube BratislavaDelostrelci oslavovali v posádkovom klube BratislavaDelostrelci oslavovali v posádkovom klube BratislavaDelostrelci oslavovali v posádkovom klube BratislavaDelostrelci oslavovali v posádkovom klube Bratislava 2Delostrelci oslavovali v posádkovom klube Bratislava 2Delostrelci oslavovali v posádkovom klube Bratislava 2Delostrelci oslavovali v posádkovom klube Bratislava 2Delostrelci oslavovali v posádkovom klube Bratislava 3Delostrelci oslavovali v posádkovom klube Bratislava 3Delostrelci oslavovali v posádkovom klube Bratislava 3Delostrelci oslavovali v posádkovom klube Bratislava 4Delostrelci oslavovali v posádkovom klube Bratislava 4Delostrelci oslavovali v posádkovom klube Bratislava 4Delostrelci oslavovali v posádkovom klube Bratislava 4Delostrelci oslavovali v posádkovom klube Bratislava 5Delostrelci oslavovali v posádkovom klube Bratislava 5Delostrelci oslavovali v posádkovom klube Bratislava 5Delostrelci oslavovali v posádkovom klube Bratislava 5Delostrelci oslavovali v posádkovom klube Bratislava 6Delostrelci oslavovali v posádkovom klube Bratislava 6Delostrelci oslavovali v posádkovom klube Bratislava 6

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 17.01.2018
Čítanosť: 6672
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share